Skip to main content

Regio Amersfoort

In Midden Nederland stond op 11 oktober 2022 (Coming Out Day) het ICOONtheater in Amersfoort volledig in het teken van LHBTI-senioren. Tijdens het LATER Symposium kregen professionals die met ouderen werken door middel van sprekers, een quiz, videoportretten, een fototentoonstelling en workshops een kijkje in de belevingswereld van regenboogouderen. Het hoofdthema was: Hoe creëer je een veilige omgeving waarin LHBTI-ouderen zichzelf kunnen zijn en op een respectvolle manier oud kunnen worden.

Bekijk hieronder de foto's voor een terugblik op de dag. Of ga zelf in Midden Nederland aan de slag om regenboogouderen een veilige omgeving te bieden met behulp van een van de vervolgactiviteiten.

Vragen of opmerkingen over het project LATER in regio Amersfoort? Mail naar lateramersfoort@gmail.com.

De entree het ICOONthater tijdens het symposium

Symposium

Tijdens het ‘LATER Symposium Regio Amersfoort’ nam dagvoorzitter Han Bosman de deelnemers mee door een interactief programma bestaande uit twee plenaire delen, onderbroken door twee rondes met workshops in kleinere groepen. 

Tijdens de plenaire delen spraken Micheline Paffen-Zeenni (Wethouder van gemeente Amersfoort) Aad Koster (Voorzitter van de Raad van Toezicht van Beweging 3.0) en Twan Vet (Stadsdichter van Amersfoort). Er waren optredens van Kees & Ingeborg en Jessie Kleine & Bram Kommijs, een panelgesprek met o.m. Manon Linschoten van Stichting Roze 50+ en videoportretten van regenboogouderen uit de regio Amersfoort gemaakt door documentairemaker Sebastiaan Kes.

In de hal was de fototentoonstelling LATER te zien met portretten van regenboog-ouderen uit heel Nederland, gefotografeerd door Gabi van den Broek. 

Workshops:
- LHBTI-vriendelijke Zorg / Roze Loper - door Gon Teunissen en Martin Moerings
- Transgender Ouderen - door Corine van Dun
- Chosen Family - door Gerard Robben en Jason
- Diversiteit en Culturele Achtergrond - door Done Fil
- Roze Buddyzorg en Het Roze Stadsdorp - door Josee Rothuizen

Het ‘LATER Symposium Regio Amersfoort’ werd georganiseerd door een regionale projectgroep bestaande uit Roze 50+ ambassadeurs en vrijwilligers uit de LHBTI-gemeenschap en zorg- en welzijnssector. De coördinatie was in handen van Stichting Human Focus en Stichting JURA. En financiële ondersteuning kwam van Gemeente Amersfoort, Gemeente Leusden, Provincie Utrecht, Stichting Roze 50+ en het VSB Fonds.

Terugblik

Fotograaf Jan Slagter en videograaf Oscar Schutz legden het symposium in het ICOONtheater vast op camera. Scroll door de foto's voor een impressie van de middag. De video wordt later aan deze pagina toegevoegd.

Vervolgactiviteiten

Uiteraard is het van belang dat het symposium geen 'eendagsvlieg' wordt. Voor professionals of vrijwilligers die binnen hun organisatie of werkgebied zelf actief aan de slag willen met het thema regenboogouderen zijn hieronder een paar suggesties voor praktische vervolgstappen verzameld:

FOTOTENTOONSTELLING LATER
Tijdens het symposium was de fototentoonstelling LATER te zien van fotograaf Gabi van den Broek. Deze expositie bestaat uit 6 roll up-banners en is (tegen een vergoeding van transportkosten) te huur om op locatie - in instellingen, bedrijven of openbare ruimten - tijdelijk tentoon te stellen. Meer informatie? Stuur een mail naar info@stichtinghumanfocus.nl.

VOORLICHTING OP LOCATIE
Hoe kunt u regenboogsenioren een veilige omgeving bieden waarin zij zichzelf durven en kunnen zijn? Ambassadeurs van Roze 50+ Midden Nederland komen graag voorlichting geven over het herkennen en erkennen van LHBTI-ouderen in zorg en welzijnsinstellingen aan het management en/of groepen medewerkers, vrijwilligers en cliënten. Meer informatie? Mail naar roze50plusamersfoort@gmail.com.

ROZE LOPER
De 'Roze Loper' is een gecertificeerd keurmerk dat aangeeft dat een zorg-of welzijnsinstelling LHBTI-vriendelijk is in haar zorgverlening en zorgbeleid. Zorg en welzijnsinstellingen in Midden Nederland die geïnteresseerd zijn in de Roze Loper of met het keurmerk aan de slag willen, kunnen worden geïnformeerd en begeleid door Roze 50+ ambassadeurs. Meer informatie: www.rozezorg.nl of neem contact op met de ambassadeurs door een mail te sturen naar roze50plusamersfoort@gmail.com.

VIDEOPORTRETTEN
Tijdens het symposium werden videoportretten vertoond van 'Els / Soest' en 'Margreet & Gon / Amersfoort', gemaakt door documentairemaker Sebastiaan Kes. De videoportretten zijn op aanvraag beschikbaar voor instellingen of organisaties die de films (in besloten kring) willen vertonen om het thema LHBTI-ouderen bespreekbaar te maken. Voor aanvragen en meer informatie: info@stichtinghumanfocus.nl.

Meer inspiratie voor concrete activiteiten rond het thema LHBTI-ouderen is te vinden op de website van Roze 50+.

Partners