Skip to main content

Regio Zwolle

Op 21 november 2022 kwamen in de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle professionals uit de zorg- en welzijnssector, beleidsmakers en studenten en docenten van opleidingen in de (ouderen-) zorg samen voor het LATER Symposium Regio Zwolle. Met als doel inspiratie op te doen en bewustzijn te vergroten rond het thema 'Regenboogouderen'.

Op deze pagina een terugblik op deze inspirerende middag en meer informatie over vervolgstappen in de richting van een inclusievere samenleving voor LHBTI-senioren.

Vragen of opmerkingen over project LATER in regio Zwolle? Neem contact op met Niels Piëst van Wijz Welzijn (e-mail: n.piest@wijz.nu).

Symposium

Tijdens het LATER-symposium Regio Zwolle leidde dagvoorzitter Carlo Spijk de deelnemers door een interactief en gevarieerd plenair programma, onderbroken door twee rondes workshops.

Sprekers tijdens de plenaire delen waren Wethouder van Gemeente Zwolle Dorrit de Jong en Eveline van de Putte, auteur van twee boeken over regenboogouderen; 'Stormachtig Stil' en 'Nieuwe Namen'. Er waren muzikale bijdragen van 'Aal Goud?', ingeleid door Marjet Bos en videoportretten van regenboogouderen uit de regio Zwolle gemaakt door documentairemaker Sebastiaan Kes.

In de foyer was de expositie 'Nooit meer uitgesloten!' te zien met 'bijzonder gewone' LHBTIQ+ personen uit Zwolle en omgeving en de fototentoonstelling LATER  met portretten en levensverhalen van regenboogsenioren uit heel Nederland, gefotografeerd door Gabi van den Broek.

Workshops:
- LHBTI-vriendelijke Zorg - door Lou Ritzen en Clem Bongers
- Transgender Ouderen - door Willemijn  Ahlers
- Chosen Family - door Gerard Robben en Albert Wester
- LHBTIQ+ & Geloof - door Jeroen Idzenga
- Roze Buddyzorg en Het Roze Stadsdorp - door Josee Rothuizen

Het LATER Symposium Regio Zwolle werd georganiseerd door een projectgroep bestaande uit lokale regenboogouderen en vertegenwoordigers van Stichting Human Focus, Stichting JURA, WijZ Welzijn, COC Zwolle en Gemeente Zwolle met financiële ondersteuning van De Gasthuizen, Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en het VSB Fonds.

TERUGBLIK

Fotograaf Naomi Vos (@navemberfotografie) en videograaf Oscar Schutz legden het symposium in de Nieuwe Buitensociëteit vast op camera. Scroll hieronder door de video en foto's voor een impressie van de middag. 

Downloads

VERVOLGACTIVITEITEN

Tijdens het LATER Symposium Regio Zwolle  werden al verschillende vervolgstappen en -activiteiten genoemd waarmee deelnemers aan de slag kunnen om de zichtbaarheid van regenboogouderen te vergroten en om het gesprek binnen organisaties te stimuleren of op gang te brengen. Voorbeelden hiervan zijn:

EXPOSITIE 'NOOIT MEER UITGESLOTEN!'
Deze expositie laat foto’s zien van 10 LHBTIQ+ personen uit Zwolle en omgeving. De afgebeelde personen vertellen hun levensverhaal en deze zijn gebundeld in een boekje dat onderdeel is van de expositie. De tentoonstelling reist langs zorginstellingen en openbare ruimtes met als doel de zichtbaarheid en acceptatie van regenboogsenioren te vergroten. U kunt de expositie voor uw organisatie reserveren. Aanvullend organiseren we dialoogsessies om bij bewoners/cliënten meer bewustwording te creëren. Daarnaast bieden we voorlichtingsmomenten voor uw medewerkers. Voor informatie: Niels Piëst, coördinator regenboogsenioren bij WijZ Welzijn Zwolle
Email: n.piest@wijz.nu / Website: www.wijz.nu/nooitmeeruitgesloten

FOTOTENTOONSTELLING 'LATER'
Tijdens het symposium was ook de fototentoonstelling LATER te zien van fotograaf Gabi van den Broek. Deze expositie bestaat uit 6 roll up-banners en is (tegen een vergoeding van transportkosten) te huur om op locatie - in instellingen, bedrijven of openbare ruimten - tijdelijk tentoon te stellen. Meer informatie? Stuur een mail naar info@stichtinghumanfocus.nl.

VIDEOPORTRETTEN LATER
Voor het symposium van LATER regio Zwolle zijn door documentairemaker Sebastiaan Kes twee videoportretten gemaakt van Carlo Duinkerken & Henk Jan ter Horst en van Flip Strik, regenboogouderen uit de omgeving van Zwolle. Deze videoportretten zijn op aanvraag beschikbaar voor instellingen en organisaties die de films in besloten kring willen vertonen om het thema LHBTI+-ouderen bespreekbaar te maken.
Voor informatie: info@stichtinghumanfocus.nl

VOORLICHTING DOOR COC ZWOLLE

COC Zwolle geeft voorlichting over regenboogouderen aan studenten van zorgopleidingen op mbo- en hbo-niveau. De inhoud van de voorlichting wordt in overleg met de docent bepaald. Contactpersoon: Joke Barneveld / Informatie en aanvragen: regenboogouderen@coczwolle.nl

‘AAL GOUD?... ELK EN AIN ZICHZULF?!’ 
‘Alles goed?... iedereen zichzelf?! is een voorstelling met liedjes en verhalen van en over regenboogouderen voor bewoners, familie, medewerkers, vrijwilligers en cliëntenraden van zorgcentra. Over jezelf kunnen zijn tot in lengte der dagen. Klik hier voor een indruk van het programma. Meer informatie over de voorstelling is te vinden op internet of neem voor informatie of reserveringen contact op met  Marjet Bos (e-mail: roze50plusoldambt@xs4all.nl / telefoon: 0597-421281). Informeer hier ook naar de kosten en mogelijkheden voor tegemoetkoming daarin.

TOUR D'AMOUR
Tour d’ Amour is een show die rondreist door Nederland en België om aandacht te vragen voor seksuele en genderdiversiteit. Dit gebeurt aan de hand van levensverhalen van LHBT-ouderen met bijpassende liedjes. De show is voor professionals, vrijwilligers en studenten binnen zorg-, welzijn- en maatschappelijke organisaties. Klik hier voor een voorproefje. Meer informatie? Eveline van de Putte / 06 28393014 / e-mail: info@evelinevandeputte.com.

Meer inspiratie voor praktische vervolgstappen is te vinden in de 'hand out' die speciaal  voor de deelnemers van het LATER Symposium Regio Zwolle is samengesteld en in de week na het symposium is verstuurd naar alle deelnemers en belangstellenden. De hand out is downloadbaar op deze pagina, onder de foto carrousel hierboven.

Ook in Zwolle

Project LATER ondersteunt bestaande initiatieven, organisaties en activiteiten in de regio Zwolle die zich inzetten voor regenboogouderen. Hieronder een overzicht:

Activiteiten in Zwolle:

Roze Middag
Elke tweede woensdag van de maand is er een Roze Middag in De Terp in Zwolle. Je bent van harte welkom, neem gerust vrienden of kennissen mee. LHBTIQ+ senioren ontmoeten elkaar voor gesprek, om een film te kijken of bijvoorbeeld een boek te bespreken, in ongedwongen sfeer. Ook een activiteit als een stadswandeling of een boottocht is mogelijk.
Locatie: De Terp, Radewijnstraat 1, Zwolle
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Wanneer: Elke tweede woensdag van de maand
Kosten: €2,50 per keer

Regenboogcafé
Elke eerste zondag van de maand is er een Regenboogcafé in Wijkcentrum De Bestevaer.
Heb je behoefte om gelijkgestemden te ontmoeten, gezellig te praten onder het genot van een hapje en een drankje? Kom dan zeker een keer langs! De deur staat voor je open. Wij richten ons op oudere LHBTIQ+'ers maar ook als je je jonger voelt ben je uiteraard van harte welkom!
Locatie: Wijkcentrum de Bestevaer, Trompstraat 10b, Zwolle
Tijd: 14.30 - 18.00 uur
Wanneer: Elke eerste zondag van de maand

Organisaties:

Gelukkig voelen de meeste regenboogouderen zich geaccepteerd in hun sociale omgeving. Maar er zijn ook relatief veel oudere lhbti+ die zich eenzaam voelen. In ouderenzorginstellingen zijn lhbti+ vaak onzichtbaar, want homo-, bi- en transseksualiteit is daar vaak moeilijk bespreekbaar. Er vinden pesterijen plaats en soms gaan ouderen zelfs terug de kast in. Onderstaande organisaties richten zich op het welzijn van regenboogsenioren door hen actief te ondersteunen en met elkaar te verbinden.

WijZ Welzijn
Niels Piëst (coördinator Regenboogsenioren)
E-mail: n.piest@wijz.nu
Tel: 038-8515700

COC Zwolle werkgroep Regenboogsenioren

E-mail: regenboogouderen@coczwolle.nl

Partners